tisdag, juli 14, 2009

Jäzper



Igår fick han somna in, vår kisse. Han blev gammal, har varit med oss i 17 år.

Jag köpte honom hos Djurskyddet här i stan i slutet av sommaren för 17 år sedan. Då var han liten, väldigt liten, men stajlade rejält för mig när jag var där och tittade. Klättrade på gallret, lekte med allt han kom över och var bara helt bedårande. Maken (då pojkvännen) hade "beställt" en grå hankatt, men på katthemmet trodde man att det här var en liten kattjej och kallade honom Elin... Något han aldrig förlät dem... ;)



Han var en riktig liten buse som älskade att springa runt i lägenheten. Jag hade rundgång i min lägenhet då, så maken och han brukade smyga på varandra. När de möttes kunde han hoppa en meter rakt upp i luften, skjuta rygg och burra svans, springa iväg i rasande fart och se precis så livsfarlig ut som bara en liten kattunge kan.

Antagligen hade han kommit ifrån sin mamma alldeles för tidigt, för han var väldigt snuttig. Snuttade på allt han kom över. Det gav sig med tiden tack o lov.
Den första tiden sov han gärna på min huvudkudde, med framtassarna på ena sidan om mitt huvud och baktassarna på andra sidan. Kurrade och kloade.

Sakta men säkert gick han från att vara innekatt till att vara utekatt. När vi köpte hus fick han vara med oss ute i trädgården i koppel med långt snöre. Det gick jättebra och trots att han hade snöre var han kvarterets kung. Nåde den katt som kom i närheten av honom.




När sonen föddes ett par år senare lät vi kissen bli utekatt och han har fortsatt vara kvarterets kung. Så pass att vissa katter gick omvägar runt vår tomt.

En riktig kompis har han haft. Pongo. Grannens katt. Han fick t.o.m komma in på dagarna när vi inte var hemma (vi har haft kattlucka) och vid något tillfälle hittade jag dem i varsin ände av soffan där de låg och sov.

Vissa ordalydelser har han lärt sig. Bland annat 'kött' och 'burk'. Då vankades det smarriga grejer! Allra bäst var dock när husse fiskat och fått med sig gädda hem, men det hände lite för sällan att husse fick napp...

Någon annat han lärt sig är "ska vi gå ner", som vi alltid sa när det var dags att gå ner och lägga sig. Vi har sovrum och badrum i källaren. Då gick han till trappan och väntade på oss för att få det obligatoriska kvällsgoset i badrummet när vi borstade tänderna.

När han hade varit ute på sin nattrunda jamade han vrålhögt "mjaaaoooo" "mjaaaooo" tills vi i sömnen svarade "jaa, vi hör dig". Då tystnade han och gick in och la sig på sin plats i badrummet.

Han har alltid varit en lite svårtflirtad kisse, men husse har varit allt = bästa goset. Kissen och sonen har funnit varandra det senaste året och mig har han gärna velat gosa med när jag sitter på mattan i "hans" badrum och mediterar.




Det är tomt, ödsligt och tyst i huset när inte Jäzper är här. Energin har liksom stannat av. Åh vad jag saknar honom!

7 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Förstår precis hur du känner... Ett husdjur blir en familjemedlem o det är en fruktansvärd sorg att bli av med dem.

Fasar för våra voffsingar...

Omtankeskramar

Unknown sa...

Ja, visst är det så sorgligt! Och vad fint du berättar om Jäzper.
Du vet att jag vet hur det känns...
Nina

Madeleine sa...

Dubbelörnen; Visst blir de familjemedlemmar. Låt inte fasan hindra njutningen av att ha dem hos dig bara! Kramar på dig också!!

Nina; Japp, jag vet att du vet... Det är så gruvligt sorgligt. Och jobbigt att behöva vara den som bestämmer när...

Annika Christensen sa...

Tråkigt när man mister sin katt.
Vad fin han var.
Vi blev av med en i våras som alrig kom hem. Sedan skuklle vi passa sonens katt och jag vill inte ens berätta vad som hände. Sorgligt iallafall.
Ha det så bra du kan
Kram
Annika

Marie sa...

Å, vad ledsamt att behöva fatta beslutet... Ta er tid att sörja er fina kompis. Tänker på dig. Stor kram.

Erika sa...

Sitter här på jobbet o torkar tårarna. Du har skrivit så jätte fint om eran pisse. Ta er tid att sörja o minnas eran kisse.
Vi har två kvar men attans va jag saknar min katt som gick bort för ett år sedan.
Kramas massor och sköt om den kärlek som ni har nära er.
Tänker på er......

Anjas Hill sa...

Hejsan Ronja!
Jag får tårar i ögonen när jag tittar på din vackra Jäzper!Vilken grann katt!
Min 18-åriga Skruttan fick somna in i april i år och jag saknar också henne något så kopiöst!Hon var en hittekatt, utslängd ut i kalla världen./Anja