söndag, juni 21, 2009

Växtkombinationer

Idag har jag varit ute och flyttat växter... Igen! Tovsipporna blir långa och lite för rangliga när de står för mörkt, så de rensar jag bort från en av mina små planteringar. Istället delade jag på blodtoppen och satte dit en höstanemon av något slag. Tyvärr vet jag inte vad det är för sort, men den går säkert att identifiera när den börjar blomma.

Jag gick en vända i trädgården och förevigade ett par riktigt vackra växtkombinationer. Det blommar så fint nu, det gäller att passa på att njuta när det är väder för lite utevistelse. Men visst händer det att jag sätter på mig mina riktigt bra regnkläder, för det kan vara mysigt även när det regnar...



Vanlig stjärnflocka Astrantia major har en rosaskiftande ton och passar perfekt tillsammans med stormhattsranunkeln Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno' på den nordöstra sidan av huset. Den här planteringen har blivit riktigt lyckad sedan jag flyttade dit växter som tar för sig, fröar av sig, brer ut sig och funkar i lite skuggigare lägen. Andra kompanjoner är jungfrunäva, stor ormrot, fjällkåpa och honungslök.

Stor blåklocka Campanula persicifolia samsas med fingerborgsblomma Digitalis purpurea 'Alba' intill praktveronika Veronica teucrium 'Knallblau' och Salvia nemorosa 'MARCUS'. Den här planteringsytan har varit en katastrof ända tills jag valde växter som klarar av sol, torka och snålt med utrymme. Nu börjar den se riktigt hyfsad ut. Praktveronikan skulle nog egentligen vilja ha det lite fetare, men den fungerar helt OK med lite stöttning.



Igår blev det äntligen en tur till Sigtuna. Det är sällan jag är där, men jag njuter lika mycket varje gång. Den här gången fick jag chans att njuta av ett vackert Sigtuna och en av mina närmaste vänner.



Sigtuna bjöd på solsken större delen av tiden, vi passade på att ta en låååång fika och pratstund när sommarregnet drog förbi.


Jag ska försöka få med mig maken och sonen till Sigtuna under sommaren. Det finns så vansinnigt mycket fint att titta på där...

I morgon är det jobb igen. Två veckor kvar till semestern!

2 kommentarer:

Marie sa...

ÅÅ, vilka fina bilder du tagit! Jag har själv funderat mycket över växt-kombinationer, jag har så svårt att tänka mig hur det ska bli i förväg. Ofta är det de otippade eller slumpmässiga placeringarna de som blir bäst i slutändan! Sigtuna låter härligt, det var många år sedan jag var där sist. Kanske ett semestermål? Kram!

Ingmarie sa...

Verkar vara värt en tripp!(Sigtuna alltså)
Äntligen vardag igen,jag gillar när det går sin vanliga lunk...
Och att ta på sig regnkläder o stövlar är toppen,bara det inte behövs varja dag!