fredag, augusti 21, 2009

Trevligt hissande


Jag har problem med datorn och det är så vansinnigt trist. När jag loggar in på min användare händer det ingenting när jag försöker öppna ett program och det blir bara segare och segare. Däremot fungerar det alldeles utmärkt när jag loggar in på sonens användare. Jag ska försöka få ordning på det i helgen för det är oerhört frustrerande.

Så över till det här med att åka hiss. Svensson som jag är har jag vant mig vid att man iakttar vissa oskrivna regler i en hiss. De kan exempelvis vara:

  • inte möta blickar
  • inte vidröra
  • inte prata med någon
  • inte le
  • inte sjunga...

Fram till för några månader sedan hade jag inte varit med om något annat sätt att åka hiss på.

Men nu åker jag hiss upp till sjätte våningen ett antal gånger per dag, i Farsta centrum, och jag lovar; mer än 50% av gångerna har det slutat med små samtal och leenden och ingen verkar speciellt besvärad av det.

Idag till exempel utbrast kvinnan i hissen när jag klev in; "Men vad konstigt, jag skulle ju åka neråt!" och vi började prata om vilken pil man egentligen ska trycka på. Ytterligare en dam klev på på ett annat våningsplan, undrade om vi var på väg ner och föll sedan in i samtalet. Det slutade med att vi önskade varandra trevlig helg när vi kom ut på parkeringen.
Andra gånger har det slutat med små samtal när jag hållit upp hissdörren så att någon sluppit stå och vänta på nästa tur.

Kanske handlar det om att inte släppa de där små kommentarerna från andra, utan ta det som en invit till ett samtal?

Så hur kommer det sig att hissen i Farsta centrum är en så otroligt trevlig hiss?

Jag misstänker att det till största delen beror på att det är människor från många olika kulturer som åker med den här hissen. Människor som inte är så rädda för kontakten med främmande människor.
Kanske kan det också ha att göra med att det är en allmän hiss dit man ändå återkommer lite då och då; folktandvård, tandvårdsspecialister, vårdcentral, Jobbtorg Stockholm, Svenska Bostäder m. fl, och att man därför delar bekymret med de långa hissköerna under vissa tider.

Hur som... det är så många gånger jag åkt med den här hissen och klivit ut med ett stort leende på läpparna! Finns det fler extratrevliga hissar?

söndag, augusti 02, 2009

Så där ja!

Så har årets semester nått sitt slut. I morgon är det dags igen. Visst ser jag fram emot att träffa kollegorna, men inte sjutton ska det bli kul att börja jobba igen. Det är väl nu sommaren kommer?





Idag har det äntligen börjat fladdra ordentligt i trädgården. Jag har märkt tendenser de senaste dagarna, men i morse kunde jag och maken räkna tio fjärilar vid ett och samma tillfälle i släntplanteringen.






Mest populära så här långt är röd rudbeckia - Echinacea purpurea 'Magnus, grekvädd - Knautia macedonica och agastache.




Nykomlingen i familjen, Trassel, mår prima och växer så det knakar. Han kommer nog att bli stor. Han fick träffa två av sina kompisar i grannhuset här om dagen och de är normalstora kattungar, lika stora som honom, men sex veckor äldre!




Han sover gott på nätterna, är inte speciellt busig då, i alla fall inte så det stör. På dagarna får han fullt normalt kattfnatt och kan springa runt och jaga sin leksaksråtta i raketfart. Han får vara ute med oss i sele med långt snöre och då är han mattes katt eftersom han, precis som jag, älskar att vara i träden!! Upp och ner i äppelträden, spanar, hoppar.